Zeus i l’àliga

Artista: Ricardo Moraga

Títol: «Zeus i l’àliga»

Any: 2023

Tècnica: oli sobre tela

Edició: obra original (peça única)

Mesures: 195 x 130 cm

________________________

Zeus i l'àliga

Aquesta obra és fruit de l’admiració que l’artista sent per les obres dels grans escultors de la Grècia clàssica com Fidias, Lisipo, Praxíteles o Mirón, per citar-ne alguns. A tall d’exemple, Ricardo Moraga ha dedicat obres a la Venus de Milo o a la Victòria de Samotràcia.

En aquesta obra podem veure un primer pla del rostre de Zeus, el rei de tots els déus del panteó grec. Al seu costat, podem veure una àliga. L’àliga de Zeus servia com a missatger personal i company animal de Zeus.

Zeus és anomenat de vegades amb el títol de «pare de tots els déus i homes», que governa els déus de l’Olimp com un pare a una família, de manera que fins i tot els que no eren els seus fills naturals s’adreçaven a ell com a tal.

Llegir més

L’àliga era un símbol prominent a la cultura grega antiga i s’associava amb la reialesa, la força i la visió aguda. Zeus, com a governant suprem de l’Olimp, va prendre a l’àliga com un símbol personal de la seva pròpia grandesa i autoritat. La majestuositat de l’àliga coincidia amb la posició de domini que Zeus exercia sobre els déus i els mortals.

L’àliga era un intermediari entre el rei dels déus i el món terrenal. Es deia que portava els llamps i llampecs amb què Zeus controlava el cel, mostrant la seva capacitat per influir en el clima i exercir el seu poder sobre la natura.

Segons la mitologia, hi va haver una vegada un rei mortal anomenat Perifas, el govern virtuós del qual va ser tan celebrat que va arribar a ser honrat com un déu. No obstant això, Zeus, enfadat per aquest acte, el va colpejar amb un llamp.

En aquell moment, Apol·lo va intervenir i va transformar el rei en una àliga i el va col·locar al costat del tron de Zeus.

Altres mites expliquen que la relació entre tots dos es va originar amb l’aparició de l’au davant del déu en el moment previ a la Guerra dels Titans o Titanomàquia. Zeus va entendre que això significava un bon presagi de victòria, cosa que el va portar a fer servir l’emblema d’una àliga reial en el seu estendard de guerra.

Reservar