Suite de l’amor

Artista: Josep Maria Subirachs

Títol: «Suite de l’amor»

Any: 1998

Tècnica: acrílic sobre tela

Ubicació: habitació 219

________________________

Com ja hem explicat altres vegades, Subirachs és una artista que dota les seves obres d’una forta càrrega simbòlica, on tot el que veiem no és el que sembla a simple vista.

Aquesta habotació és un homenatge a l’amor.

Simbolisme:

A la dreta es pot veure la pitonisa o oracle de Delfos (Grècia) que després d’inhalar els vapors que emanaven del subsòl a Delfos, o fruit d’una poció que ella cremava, entrava en trànsit i era capaç de predir el futur.

La figura de l’oracle que pot veure el futur la trobem en moltes cultures antigues en forma de xamans, feiticeiros o simplement bruixots/es.

A l’oracle hi acudien persones de totes les classes socials, fins i tot els reis li preguntaven si sortirien victoriosos de les seves guerres.

A la nostra habitació, l’oracle ha predit que algú vindrà al món.

Sobre un pedestal, també a la dreta de l’escena, ens trobem Eros -déu de l’amor anomenat Cupido pels romans- a punt de sortir de l’escena i marxar volant. Això implica que Eros ja ha fet la seva feina, ja ha llançat la fletxa al cor d’algú que s’enamorarà i que tindrà un descendent.

La barana o balustrada (element arquitectònic molt utilitzat per Subirachs) simbolitza la vida d’aquella persona que acaba de venir al món.

Els primers travessers de la balustrada corresponen a la infància d’aquesta persona.

Una mica més endavant (en sentit esquerre) ens trobem que la balustrada té 2 travessers que coincideixen perfectament l’un amb l’altre. A la part inferior d’aquests 2 travessers coincidents, Subirachs va dibuixar un símbol masculí i un de femení. És el moment de la nostra vida en què trobem la nostra parella.

Just en aquest punt neix un arc de Sant Martí que simbolitza la felicitat i que dura molts anys a la vida d’aquesta persona amb la seva parella. Subirachs va voler que el mirall de l’habitació estigués sota l’arc de Sant Martí, perquè les persones que s’hi veuen reflectides quedin protegides per aquest arc de felicitat.

Al punt on acaba l’arc de Sant Martí la barana està trencada. I just a la seva perpendicular trobem la lluna plena, símbol de canvis. Aquest és el moment de la malaltia final, la que ens portarà a la tomba..

Per acabar, a l’esquerra trobem una tempesta que cau sobre un sudari. La tempesta és un mal presagi i el sudari simbolitza la mort d’aquesta persona. (El sudari és un altre element que Subirachs utilitza molt sovint).

L’obra simbolitza la vida d’una persona, però donat que naixem fruit de l’amor, Subirachs va decidir que el títol havia de ser “Suite de l’amor” (i no de la vida, com es podria interpretar).

Reservar