Josep Ma. Subirachs

 (Barcelona, 11 de març de 1927 – idem, 7 d’abril de 2014)

Escultor, pintor, gravador, escenògraf i crític d’art espanyol.

Subirachs va ser un artista polifacètic que va destacar especialment en l’escultura, però també en altres tècniques com la pintura, el dibuix, el gravat, el cartell, el tapís, la il·lustració de llibres, el disseny de joies i l’encunyació de medalles.

Subirachs era un visitant habitual de l’Hotel Estela Barcelona de Sitges, en gran mesura per l’amistat que l’unia als propietaris de l’hotel. Avui dia l’hotel compta amb la col·lecció privada més gran del món d’obres de l’artista, incloent-hi escultura, pintura, dibuix, tapís, obra gràfica i una edició de bibliòfil. Algunes d’aquestes obres van ser creades in situ, com la «Suite de l’Amor (Hab. 219)» o «l’Escalera Estel·lar» que es troba al vestíbul de l’hotel.

L’any 2020, en col·laboració amb la Fundació Josep Puigmartí, l’Hotel Estela va publicar un llibre que recull tota la col·lecció.

Llegir més

Al llarg de la seva dilatada trajectòria va passar per diverses etapes: mediterrània, expressionista, abstracta i nova figuració.

A la seva obra, Subirachs va sintetitzar el mestratge tècnic i la puresa de materials i textures amb l’afany per comunicar i expressar un llenguatge simbòlic i transcendental, a través de la creació d’un univers propi de referents iconogràfics.

Per a l’escultor barceloní l’art és una manera de reivindicar la vida i la creació davant de la mort i la destrucció.

Sens dubte, l’òpera magna de Subirachs va ser la decoració escultòrica de la Façana de la Passió del Temple Expiatori de la Sagrada Família de Barcelona, que va fer entre 1987 i 2009.

Clic a la imatge per llegir

Reservar