Figuració singular 023

Artista: Josep Puigmartí

Títol: «Figuració singular 023»

Any: 2001

Tècnica: mixta sobre tela

Edició: obra original (peça única)

Mesures: 81 x 100 cm

________________________

Aquesta pintura pertany a la sèrie Figuracions singulars, que Puigmartí desenvolupa entre 2000 i 2005. El títol respon al fet que es tracta de personatges, és a dir, hi ha la figura, si bé la manera de tractar el tema està gairebé més a prop de la abstracció que de la figuració. Per això el títol puntualitza que són figuracions singulars

Són obres matèriques, en què l’artista demostra una gran creativitat tant tècnica com estilística, utilitzant tot tipus de materials adherits a la superfície de la tela: cartrons, papers, plàstics, peces de joguines velles, closques de cargols o petxines marines, etc. En aquesta obra trobem retalls de revistes en forma de collage.

Puigmartí recorre a la seva icona preferida de totes les èpoques: l’ull. A la majoria de les seves obres apareixen ulls aparentment col·locats de manera arbitrària per la superfície de la tela. Puigmartí deia que una paret blanca amb un ull es convertia en una paret viva que mira l’espectador.

Les obres de Puigmartí d’útima època, com aquesta, sempre es caracteritzen per haver estat creades de manera irreflexiva i espontània, en resum, de manera molt surrealista. En totes s’observa l’ús intensiu de la gestualitat espontània en forma de filigrana automàtica.

Reservar