La façana

Artista: Josep Maria Subirachs

Títol: «La façana»

Any: 1965

Tècnica: resina amb bany de bronze

Edició: 175 exemplars

Mesures: 25,5 x 35 x 14,5 cm

________________________

Com ja hem explicat altres vegades, Subirachs és una artista que dota les seves obres d’una forta càrrega simbòlica, on tot el que veiem no és el que sembla a simple vista.

La primera pista que ens deixa l’artista és el títol de l’obra, “La façana”. Si analitzem l’escultura en profunditat, a la part esquerra observem una fornícula (cavitat) amb una figura que recorda un peó d’escacs. La fornícula és una clara referència a l’arquitectura.

Si mirem l’escultura de costat, veiem que si projectem aquest fals peó d’escacs cap a la dreta, dibuixa un rostre humà de perfil. Aquest rostre de perfil forma una motllura que s’aprecia clarament quan s’observa l’escultura de manera frontal.

Aquesta motllura és una altra clara referència arquitectònica que podria formar part de la façana de qualsevol edifici, d’aquí ve el títol de l’obra.

El fals peó que genera un rostre de perfil, si ho mirem bé, ens adonem que és un cap humà en rotació que gira sobre si mateixa. Subirachs anomena aquest element de la seva iconografia com a “cap tornejat”.

«Cap tornejat», 1965

La fornícula i la motllura com a al·lusió a l’arquitectura i el cap tornejat, com a referència humana, són elements molt característics d’aquesta etapa artística de Subirachs.

Reservar