Complementaris

Artista: Josep Maria Subirachs

Títol: «Complementaris»

Any: 1973

Tècnica: acer i bronze

Edició: peça única

Mesures: 29 x 39 x 31 cm

________________________

El llenguatge artístic de Subirachs sovint ens presenta dualitats. Conceptes oposats però que són complementaris: dia-nit, sol-lluna, home-dona, etc. Es tracta de conceptes que malgrat ser oposats, no poden existir l’un sense l’altre. Si sempre fos de dia, la paraula nit no existiria, però la paraula dia tampoc.

En aquesta escultura, Subirachs torna a incidir en la dualitat home-dona. De la mateixa manera, recorre una vegada més a l’engany visual. Si observem a través de l’obertura en un dels costats de l’escultura, trobem mig cos d’home que veiem sencer gràcies al reflex a la superfície metàl·lica interior que actua com a mirall.

A l’obertura del costat contrari, es troba el seu oposat i complementari, mig cos de dona que veiem complet gràcies al reflex.

El costat masculí es troba il·luminat, mentre que el costat femení apareix en penombra. Això és degut a que la masculinitat es vincula al déu grec Apol·lo, que s’associa amb el sol i la llum. Mentres que la germana d’aquest, Artemisa, s’associa amb la lluna i el part, és a dir, amb la dona. Per aquest motiu, el costat masculí porta una llum incorporada.

Reservar