Champollion

Artista: Josep Maria Subirachs

Títol: «Champollion»

Any: 1993

Tècnica: marbre travertí, pedra de Calatorao i
pedra de La Sènia

Edició: peça única

Mesures: 72 x 80 x 35,5 cm

________________________

Es tracta d’una de les obres cabdals de l’etapa metafísica subiraquíana. Reprenent el tema ja antic de les piràmides, el recrea amb una contundència nova, fruit de la qual és una peça de gran solidesa material, depurada en la forma i en el contingut.

Com a homenatge a Jean-François Champollion, pare de l’egiptologia científica, l’artista erigeix aquesta piràmide que consta de dues peces, cadascuna d’un material diferent. La de l’esquerra és de travertí porós i amb vetes, qualitats que contrasten amb les de la dreta, que és de pedra de Calatorao polida i d’arestes ben acabades. És evident, també, la diferència de color entre els dos materials, ja que el travertí és clar i la pedra de Calatorao és fosca. Entre els dos blocs hi ha una separació que potencia les desigualtats esmentades. El peu de l’escultura és de pedra de La Sènia, el color terrós del qual recorda el de les zones desèrtiques.

És habitual que moltes obres de Subirachs rendeixin homenatge a grans genis i personatges històrics destacats del món cultural o científic.

Reservar